Историјат

Дом културе у Трстенику је жариште културног живота општине Трстеник.

Дом културе у Трстенику

У његовом саставу се налази Велика сцена односно позоришно-биоскопска сала, са 638 седишта. Позорница је широка 14,60 а дубока 17,30 метара од врха просценијума, са ротацијом пречника 11 метара. Сам просценијум је димензија 4,65x11,00 метара. Отвор портала је 9,70x5,50 метара. Позорница има 34 цуга висине 12,50 метара. Музичка рупа је димензија 3,10x9,30 метара. Позорница је опремљена модерним светлосним и тонским парком.

Велика сцена
Велика сцена
Велика сцена

Ликовни салон

Савремено опремљен галеријски простор.

Ликовни салон
Ликовни салон

На малој сцени Дома културе, на малом платну емитују се европски филмови, додељују награде, организују промоције...

Мала сцена

На Сцени Калдрма се одржавају мањи одабрани програми у дивном простору који оживљава дух старе чаршије панорамском фотографијом старог Трстеника и аутентичном калдрмом која је инсталирана у виду некадашње трстеничке улице;

Сцена Калдрма

У саставу Дома културе налази се и бифе, глумачки фоаје са две гардеробе, фундус костима и декора.

У Већници Народног универзитета реализују се књижевне вечери, трибине, промоције, предавања, презентације, семинари као и седнице скупштине општине Трстеник.

Већница Народног универзитета

Омладински трг је простор испред зграде Народног универзитета и Дома културе, погодан за извођење културно уметничких програма у летњим месецима (концерти поп и рок музике, концерти фолклора, радионице, изложбе, биоскоп на отвореном, дечије позоришне представе...).

5. октобра 1961. године, Народни одбор општине Трстеник формирао је  Раднички универзитет „Прва петолетка“ са циљем образовања кадрова неопходних за унапређење и развој Прве петолетке.

У то време у Трстенику радио је биоскоп „Култура“ који је био и једини простор у општини где су се окупљали тадашњи љубитељи културе и уметности. Велики број заљубљеника у културу и уметност а премали простор биоскопа „Култура“ допринели су да се 1977. године свечано отвори зграда новог и модерног Дома културе у Трстенику. Дом културе пројектовао је архитекта Милан Павловић а ентеријер је пројектовао архитекта Василије Петровић из Трстеника.

У оквиру новосаграђеног Дома културе се налазила позоришно-биоскопска сала са 638 седишта, бифе, ликовни салон и глумачки фоаје који су и данас у функцији.

Отварање Дома културе 18.06.1977. године биo је велики догађај за општину Трстеник. На отварању су учествовали врхунски тадашњи југословенски глумци и људи из културног живота Југославије. Међу њима се истичу глумци Воја Мирић, Неда Арнерић, Раде Марковић, Фарук Беголи...

Народни универзитет је данас централна установа културе и образовања у Трстенику. Током свог постојања је доживео разне организационе и програмске трансформације. Данас своју делатност обавља кроз неколико организационих јединица:

  1. Центар за образовање
  2. Центар за културу
  3. Музејска збирка
  4. Служба заједничких послова

Пратите нас

Репертоар

Позоришне представе

Центар за културу сарађује са професионалним и аматерским позориштима, позоришним трупама, уметничким организацијама из земље и иностранства...

Изложбе

Програм изложби, затим презентације и уметничке перформансе осмишљавају уредници програма и сарадници наше установе.

Промоције књига

Књижевни програм се одвија у блиској сарадњи са стручним уредницима и са највећим издавачима којима нудимо место за промоцију њихових издања.

Филмови

У биоскопу Трстеник можете погледати најновије пројекције свих жанрова у 3Д технологији као и на класичном 35 мм филмском пројектору.

Концерти

Музички програм је веома разноврстан – од концерата класичне музике, етно музике, наступа КУД-ова, до рок-блуз и џез свирки, уз наступе најпознатијих музичара.

Гостовања наших програма

Наши програми (изложбе и позоришне представе) гостују широм Србије и региона...

Остало

Едукативни програм, радионице, предавања...

© Народни универзитет Трстеник. Сва права задржана. • Web by Agencija Kraguljac