Археолошка збирка

Археолошка збирка

Археолошку  збирку чине налази из млађег каменог доба са локалитета Шљивик у селу Страгари који се налази под заштитом Завода за заштиту споменика. Налази са овог локалитета припадају винчанској култури: антропоморфне и зооморфне фигурине, жртвеници, коштана шила и коштане игле, троноги жртвеници, фигурине богиња и амулети, комади грнчарије али и целе посуде разних димензија, просопоморфни поклопци, кремени и керамички тегови... Последњих година се живо ради на ревитализацији овог важног археолошког локaлитета кроз геофизичка истраживања и археолошка ископавања.

Археолошки материјал са неолитског налазишта Благотин у селу Пољна (под заштитом Завода за заштиту споменика) се чува у Археолошкој збирци Филозофског факултета у Београду.

Археолошку збирку чине и налази из првих векова нове ере - римски и келтски новац, фибуле, врхови стрела и копаља, керамички тегови и посуде, теголе... претежно са локалитета Грабак у Почековини.

Страгари (неолит)

Колекција антике

Пратите нас

Репертоар

Позоришне представе

Центар за културу сарађује са професионалним и аматерским позориштима, позоришним трупама, уметничким организацијама из земље и иностранства...

Изложбе

Програм изложби, затим презентације и уметничке перформансе осмишљавају уредници програма и сарадници наше установе.

Промоције књига

Књижевни програм се одвија у блиској сарадњи са стручним уредницима и са највећим издавачима којима нудимо место за промоцију њихових издања.

Филмови

У биоскопу Трстеник можете погледати најновије пројекције свих жанрова у 3Д технологији као и на класичном 35 мм филмском пројектору.

Концерти

Музички програм је веома разноврстан – од концерата класичне музике, етно музике, наступа КУД-ова, до рок-блуз и џез свирки, уз наступе најпознатијих музичара.

Гостовања наших програма

Наши програми (изложбе и позоришне представе) гостују широм Србије и региона...

Остало

Едукативни програм, радионице, предавања...

© Народни универзитет Трстеник. Сва права задржана. • Web by Agencija Kraguljac