Музејска збирка

Музејска збирка

Музејска збирка, као једна од организационих јединица Народног универзитета, формирана је, под називом Музејска делатност, 1983. године. Њено оснивање везује се за почетак ископавања неолитског налазишта Страгари, када се појавила потреба за чувањем артефаката који су пронађени на терену. Више од деценију и по рада у оквиру музејске делатности обављан је у просторијама Народног (тада Радничког) универзитета, да би 2000. године, Музеј премештен у засебну, невелику зграду на углу улица Живадина Апостоловића и Бошка Југовића, у којој се и данас налази. Зграду је пројектовао 1953. године руски емигратнт, архитекта Валеријан Матвејев, за потребе предшколске установе. Здање је занимљиве архитектуре, са атрактивним парком и пространим двориштем у коме се за време летње сезне одржавају бројне радионице, колоније, књижевне вечери и слично.

Прве музејске изложбене поставке се реализују у простору Радничког универзитета, у просторијама које данас користи Радио телевизија Трстеник. Ове поставке су углавном биле археолошког и етнолошког типа. Осим овог простора, за потребе излагања се користио и простор Ликовног салона Дома културе. Изложбе су се тематски углавном тицале трстеничког краја - обрађивале су свакодневни живот у Трстенику, значајне Трстеничане, живот у неолиту и слично, али су се осим тога у изложбеној галерији Музеја трстеничкој публици представљале и гостујуће изложбе из других Музеја, а посебно се издаваја сарадња са Музејима у Крушевцу, Краљеву и Врњачкој Бањи.

Музејску збирку данас чине: археолошка (млађе камено доба и антика) етнолошка, историјска и природњачка збирка збирка.

Image
Image
Image

Етнолошка збирка

Етнолошку збирку чине предмети од текстила, дрвета и керамике, који илуструју живот на селу, али и у граду с почетка 20. века.

Археолошка збирка

Археолошку збирку чине налази из млађег каменог доба са локалитета Шљивик у селу Страгари и налази из првих векова нове ере са локалитета Грабак у Почековини. Археолошки материјал са неолитског налазишта Благотин у селу Пољна се чува у Археолошкој збирци Филозофског факултета у Београду.

Историјска збирка

Историјска збирка кроз велики број фотографија, писама, важних историјских докумената, диплома, оружја и ордења, застава и личних предмета угледних Трстеничана, сведочи о богатој историји наше вароши и њеним знаменитим људима.

Природњачка збирка

Природњачка збирка прикупља и чува разноврсне експонате: геолошко-палеонтолошке (фосил амонита), териолошке (зуб рунастог мамута - Mammuthus primigenius), палеозоолошке (коштани материјал из винчанског периода) и орнитолошке (препарати птица које настањују трстенички крај).

Баштинимо Трстеник

Црно-бели тренуци трстеничке прошлости, заувек замрзнути у времену, живи су сведок културе облачења, свакодневног живота и рада наших предака који су оставили трајан траг у историји Трстеника.

Изложбе

Сазнајте све о актуелним изложбама у Музејској збирци у Трстенику

Радионице

Мали креативци стичу навику доласка у Музеј који доживљавају као место где могу њихова експресивност долази до изражаја и где се њихово мишљење уважава а стваралачки рад подстиче.

Теренска истраживања

Запослени у трстеничком Музеју, уз сарадњу надлежних институција током целе године врше рекогносцирање и проспекцију терена, геофизичка снимања и археолошка истраживања и ископавања, као и прикупљања предмета са терена.

Пратите нас

Репертоар

Позоришне представе

Центар за културу сарађује са професионалним и аматерским позориштима, позоришним трупама, уметничким организацијама из земље и иностранства...

Изложбе

Програм изложби, затим презентације и уметничке перформансе осмишљавају уредници програма и сарадници наше установе.

Промоције књига

Књижевни програм се одвија у блиској сарадњи са стручним уредницима и са највећим издавачима којима нудимо место за промоцију њихових издања.

Филмови

У биоскопу Трстеник можете погледати најновије пројекције свих жанрова у 3Д технологији као и на класичном 35 мм филмском пројектору.

Концерти

Музички програм је веома разноврстан – од концерата класичне музике, етно музике, наступа КУД-ова, до рок-блуз и џез свирки, уз наступе најпознатијих музичара.

Гостовања наших програма

Наши програми (изложбе и позоришне представе) гостују широм Србије и региона...

Остало

Едукативни програм, радионице, предавања...

© Народни универзитет Трстеник. Сва права задржана. • Web by Agencija Kraguljac