Публикације

Душан Додић - Ратни дневник 1918-1919

О генералу Душану Додићу, јунаку Великог рата, до сада није написано научно дело које би се ближе бавило његовом личношћу, војном каријером и постигнутим успехом за време Првог светског рата и у пробоју Солунског фронта. О њему се писало спорадично, успут, у контексту догађаја о Првом светском рату, када се писало о ослобођењу појединих градова Србије и у књигама које се баве Првим светским ратом или знаменитим личностима трстеничког односно крушевачког краја.
Љубица Здравковић је у свом чланку „Душан Додић, ослободилац Јагодине - ратни дневник“ дала његову кратку биографију и публиковала његов ратни дневник. Идеја о поновном штампању дневника дошла је од етнолога мр Миодрага Алексића из Завичајног музеја у Јагодини, а повод је јубилеј - сто година од пробоја Солунског фронта и ослобођења Србије у Првом светском рату. Љубица Здравковић је дала пристанак да се ратни дневник штампа као посебна публикација.
Књига Душан Додић, Ратни дневник 1918-1919, која је пред читаоцем, приређивача Јелене Вукчевић, кустоса историчара, и Душка Грбовића, музејског саветника историчара, плод је међуинституционалне сарадње Народног универзитета Трстеник и Завичајног музеја у Јагодини. Наведена књига, изложба по називом „Генерал Душан Додић - јунак Великог рата“ и каталог изложбе публиковани су у оквиру пројекта „Век великог рата 1918-2018“, који је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Преузмите књигу кликом на следећу везу:
Душан Додић - Ратни дневник 1918-1919 (355MB)

Монографија Трагом Јефимије

Илустрована монографија „Трагом Јефимије“ настала је у оквиру пројекта „Морава у срцу Трстеника“. Пројекат је, партнерски, подржан од стране Министарства културе Републике Србије и Општине Трстеник. Ова културна монографија је плод сарадње Народног универзитета Трстеник са Народном библиотеком „Јефимија“ у Трстенику.
Жеља је уредника да се читалац поведе „Трагом Јефимије“, као прве српске песникиње везане за манастир Љубостињу, кроз историју, културу и културну баштину општине Трстеник. Мада невелика општина, Трстеник своје постојање бележи још од неолита, континуирано кроз све ратове и искушења са којима се наша историја одвајкада суочавала. Кроз шест поглавља монографије приказано је ово дуго трајање све до савременог доба, од личне карте општине, преко привреде и пољопривреде, институција у култури, школства и нематеријалног наслеђа, текстом и сликом, са посебним нагласком на културној баштини трстеничког краја.
Илустрована монографија „Трагом Јефимије“ својом концепцијом, одабиром текстова и фотографија, прикључује се трајном наслеђу културе и историје општине Трстеник.

Преузмите монографију кликом на следеће везе:
српски - енглески (355MB)
српски - руски (361MB)

Пратите нас

Репертоар

Позоришне представе

Центар за културу сарађује са професионалним и аматерским позориштима, позоришним трупама, уметничким организацијама из земље и иностранства...

Изложбе

Програм изложби, затим презентације и уметничке перформансе осмишљавају уредници програма и сарадници наше установе.

Промоције књига

Књижевни програм се одвија у блиској сарадњи са стручним уредницима и са највећим издавачима којима нудимо место за промоцију њихових издања.

Филмови

У биоскопу Трстеник можете погледати најновије пројекције свих жанрова у 3Д технологији као и на класичном 35 мм филмском пројектору.

Концерти

Музички програм је веома разноврстан – од концерата класичне музике, етно музике, наступа КУД-ова, до рок-блуз и џез свирки, уз наступе најпознатијих музичара.

Гостовања наших програма

Наши програми (изложбе и позоришне представе) гостују широм Србије и региона...

Остало

Едукативни програм, радионице, предавања...

© Народни универзитет Трстеник. Сва права задржана. • Web by Agencija Kraguljac