Јефимијини дани

Манифестације - Јефимијини дани

Први Јефимијини дани одржани су у порти манастира Љубостиња од 19. до 22. јуна 1971. године. Оргнизовала их је Заједница културе општине Трстеник у сарадњи са Радничким универзитетом „Ђуро Салај“ из Београда. Првог дана ове прве манифестације, у суботу 19. јуна у 20:30 часова у порти манастира Љубостиња, одиграна је историјска драма у стиховима - позоришна представа „Оливера“ (из Косовског триптиха) по тексту Петра Петровића Пеције, у извођењу Завичајног позоришта из Крушевца. Потом је, у недељу, 20. јуна, такође у порти манастира Љубостиња, изведен занимљив рецитал савремене поезије, где су своје стихове говориле наше познате песникиње Десанка Максимовић, Мира Алечковић, Весна Парун и Дара Секулић. У понедељак, 21. јуна, на програму је био концерт „66 девојака из Шапца“, а у уторак, 22. јуна, у Топољаку, пред многобројним грађанима и гостима, рецитовали су своје љубавне стихове еминентни југословенски песници Ристо Тошовић, Танасије Младеновић, Божидар Тимотијевић, Матија Бећковић, Брана Петровић, Вито Марковић, Драган Колунџија, Божидар Шујица, Радомир Андрић, Љубиша Ђидић и Александар Секулић.

У позоришној представи „Оливера“ представљен је један туробан и тежак тренутак српске историје, тренутак кад кнегиња Милица, после Косовског боја, одлучује да своју најмлађу кћер Оливеру уда за султана Бајазита, како би, бар на кратко, спасила Србију од турског ропства.

Манифестација „Јефимијини дани“ је 1972. преименована у „Дани песникиња и везиља“ и под тим именом је реализовала програм и 1973. године када је укинута као „национална и великосрпка“.

Под именом „Јефимијини дани“ манифестација је обновљена 1991. године када је поверена на организацију тадашњем Радничком универзитету. Са оснивањем Културно просветне заједнице, 1997. године, Јефимијини дани су дати на реалзиацију и организацију овој установи у култури. Културна просветна заједница је престала са радом 2012. године, и манифестација Јефимијини дани је враћена Народном универзитету на даље вођење и реализацију програмских активности.

Манифестацију од 1992. године прати часопис „Јефимија“ који престаје да излази 2011. године, након 21 броја, са укидањем Културно просветне заједнице. Од  2016. године манифестацију „Јефимијини дани“ прати годишњак Приношења чији су суиздавачи Народни универзитет Трстеник и Народна библиотека Јефимија.

Данас су Јефимијини дани манифестација који имају за циљ промоцију културног, историјског и духовног наслеђа личности и дела кнегиње Милице, монахиње Јефимије и манастира Љубостиње у корелацији са савременим књижевним, уметничким и научним стваралаштвом. У том смислу, циљне групе су научни радници и истраживачи, уметници, становништво општине Трстеник као и суседних општина, гости из Републике Србије и региона, али најпре и највише наша омладина и млади посетиоци и гости манифестације.

Манифестација последњих година има обогаћен програм, на њој учествују еминентна имена из света књижевности (како српске, тако и словенске), историјске науке, историје уметности и уметности, из света музике и позоришта.

Поводом 45 година од оснивања манифестације и поводом 610 година од смрти Кнегиње Милице (1405-2015), у манастиру Љубостиња је 2014. одржан научни скуп под називом „Кнегиња Милица – монахиња Евгенија и њено доба“. На скупу је учествовало преко десет доктора наука и магистара. Наредне 2015. године, објављен је истоимени зборник радова који представља прву публикацију у српској историографији која је у потпуности посвећена лику и делу кнегиње Милице. Идејни творац овог научног скупа је Јелена Вукчевић.

Пратите нас

Репертоар

Позоришне представе

Центар за културу сарађује са професионалним и аматерским позориштима, позоришним трупама, уметничким организацијама из земље и иностранства...

Изложбе

Програм изложби, затим презентације и уметничке перформансе осмишљавају уредници програма и сарадници наше установе.

Промоције књига

Књижевни програм се одвија у блиској сарадњи са стручним уредницима и са највећим издавачима којима нудимо место за промоцију њихових издања.

Филмови

У биоскопу Трстеник можете погледати најновије пројекције свих жанрова у 3Д технологији као и на класичном 35 мм филмском пројектору.

Концерти

Музички програм је веома разноврстан – од концерата класичне музике, етно музике, наступа КУД-ова, до рок-блуз и џез свирки, уз наступе најпознатијих музичара.

Гостовања наших програма

Наши програми (изложбе и позоришне представе) гостују широм Србије и региона...

Остало

Едукативни програм, радионице, предавања...

© Народни универзитет Трстеник. Сва права задржана. • Web by Agencija Kraguljac