Ликовни програм

Ликовни програм

Делатност ликовне културе при центру за културу Народног универзитета у Трстенику од самог оснивања заузима кључно место у реализовању уметничких програма и носилац је програмских делатности и развоја културе на нивоу општине Трстеник.

Данас је ништа мање него у прошлости развоја саме установе неизоставно важан елемент у креирању културних садржаја и дистрибуирању уметничких програма нашем становништву.

И поред потребе о очувању  уметничких дела која припадају збирци Народног универзитета у Трстенику, важна је и стална брига о ликовној култури и делатности у целини као и старање о могућностима њеног унапређења. Акценат је свакако на Ликовном салону  који се континуирано од самог почетка активно бави савременом ликовном/визуелном уметношћу кроз изложбену делатност, заштиту нематеријалних културних добара и издавачку делатност.

И поред своје основне потребе за презентовањем ликовног стваралаштва као и самих аутора публици, учествује у испитивању потреба средине за новим и савременим ликовним садржајима и сарађује са другим установама и културним чиниоцима територији Републике Србије и шире. Такође ради на пројектима наменске, функционалне и уметничке вредности као и сусрете са уметницима, критичарима, новинарима и другим личностима из области ликовне културе и уметности. Осим изложби професионалних ликовних стваралаца који су кроз ликовни салон годинама уназад презентовали своје стваралаштво, ништа мање важан задатак јесте свакако рад на едукацији и развијању аматерског ликовног стваралаштва као и сарадња  и помоћ у реализацији сличних програма у музејској збирци при Народном универзитету Трстеник. Велика пажња се посвећује и младим уметницима који кроз конкурс, али и по позиву имају прилике да своје стваралаштво изложе и покажу трстеничкој публици. Осим тога постоји и добра сарадња са омладинским организацијама и невладиним сектором којима је приоритет и усмерење култура, уметност и мобилност младих. У оквиру ликовне делатности такође се годинама реализују ликовне колоније,разне конференције као и презентације средњих уметничких школа и Академија. Резултати рада огледају се у томе да Трстеничка општина према броју становника има велики број дипломираних ликовних стваралаца чланова удружења ликовних уметника Србије. За квалитет ликовног програма поред уредника неизоставно је задужен и уметнички савет галерије који је састављен од стручњака и афирмисаних уметника  и који расписује конкурс за излагачку сезону у ликовном салону. Ликовна култура је огледало визуелног идентитета Народног универзитета Трстеник а Ликовни салон се поред јаке конкуренције својим разноврсним програмом издваја  и сигурно да заузима важно место на културној мапи Републике Србије.

Пратите нас

Репертоар

Позоришне представе

Центар за културу сарађује са професионалним и аматерским позориштима, позоришним трупама, уметничким организацијама из земље и иностранства...

Изложбе

Програм изложби, затим презентације и уметничке перформансе осмишљавају уредници програма и сарадници наше установе.

Промоције књига

Књижевни програм се одвија у блиској сарадњи са стручним уредницима и са највећим издавачима којима нудимо место за промоцију њихових издања.

Филмови

У биоскопу Трстеник можете погледати најновије пројекције свих жанрова у 3Д технологији као и на класичном 35 мм филмском пројектору.

Концерти

Музички програм је веома разноврстан – од концерата класичне музике, етно музике, наступа КУД-ова, до рок-блуз и џез свирки, уз наступе најпознатијих музичара.

Гостовања наших програма

Наши програми (изложбе и позоришне представе) гостују широм Србије и региона...

Остало

Едукативни програм, радионице, предавања...

© Народни универзитет Трстеник. Сва права задржана. • Web by Agencija Kraguljac