Историјат

Историјат

5. октобра 1961. године, Народни одбор општине Трстеник формирао је  Раднички универзитет „Прва петолетка“ са циљем образовања кадрова неопходних за унапређење и развој Прве петолетке.

У то време у Трстенику радио је биоскоп „Култура“ који је био и једини простор у општини где су се окупљали тадашњи љубитељи културе и уметности. Велики број заљубљеника у културу и уметност а премали простор биоскопа „Култура“ допринели су да се 1977. године свечано отвори зграда новог и модерног Дома културе у Трстенику. Дом културе пројектовао је архитекта Милан Павловић а ентеријер је пројектовао архитекта Василије Петровић из Трстеника.

У оквиру новосаграђеног Дома културе се налазила позоришно-биоскопска сала са 638 седишта, бифе, ликовни салон и глумачки фоаје који су и данас у функцији.

Отварање Дома културе 18.06.1977. године биo је велики догађај за општину Трстеник. На отварању су учествовали врхунски тадашњи југословенски глумци и људи из културног живота Југославије. Међу њима се истичу глумци Воја Мирић, Неда Арнерић, Раде Марковић, Фарук Беголи...

Народни универзитет је данас централна установа културе и образовања у Трстенику. Током свог постојања је доживео разне организационе и програмске трансформације. Данас своју делатност обавља кроз неколико организационих јединица:

  1. Центар за образовање
  2. Центар за културу
  3. Музејска збирка
  4. Служба заједничких послова

Пратите нас

Репертоар

Позоришне представе

Центар за културу сарађује са професионалним и аматерским позориштима, позоришним трупама, уметничким организацијама из земље и иностранства...

Изложбе

Програм изложби, затим презентације и уметничке перформансе осмишљавају уредници програма и сарадници наше установе.

Промоције књига

Књижевни програм се одвија у блиској сарадњи са стручним уредницима и са највећим издавачима којима нудимо место за промоцију њихових издања.

Филмови

У биоскопу Трстеник можете погледати најновије пројекције свих жанрова у 3Д технологији као и на класичном 35 мм филмском пројектору.

Концерти

Музички програм је веома разноврстан – од концерата класичне музике, етно музике, наступа КУД-ова, до рок-блуз и џез свирки, уз наступе најпознатијих музичара.

Гостовања наших програма

Наши програми (изложбе и позоришне представе) гостују широм Србије и региона...

Остало

Едукативни програм, радионице, предавања...

© Народни универзитет Трстеник. Сва права задржана. • Web by Agencija Kraguljac